Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

FOTO'S: Nieuwe BMW Art Car: Chinese multimedia designer Cao Fei gaat digitaal met 18e versie

Uitgegeven door Peter Vader • 6 juni 2017 09:54 • Print artikel

BEIJING - Afgelopen woensdag was de wereldpremiŤre van de nieuwste BMW Art Car van de Chinese multimedia designer Cao Fei in het Minsheng Art Museum in Beijing. De BMW M6 GT3 is de achttiende auto in deze bijzondere reeks. Eind november zal hij deelnemen aan de FIA GT World Cup in Macau. Cao Fei's werk is een reflectie op de snelheid van verandering in China; een reflectie op de traditie en op de toekomst. Met haar BMW Art Car-project bewandelt zij een traject dat duizenden jaren uitstrekt, met eerbetoon aan de oude geestelijke wijsheid van AziŽ, die zich snel voortzet in het derde millennium.

bmw art car 18

De multimedia kunstenaar creŽerde haar BMW Art Car op een manier die typerend is voor haar artistieke praktijk: een parallel opbouwen met het universum. Haar Art Car#18-project bestaat uit drie verschillende componenten: een video die zich richt op een reis door de tijd van de praktiserende geest, verruimde realiteitskenmerken die kleurrijke lichtdeeltjes tonen - toegankelijk via een speciale app (App Store: trefwoord "BMW Art Car # 18") - en de BMW M6 GT3 racewagen in zijn originele carbon black kleur. Cao Fei huldigt de koolstofvezelstructuur van het racechassis door de holistische toepassing van een niet-reflecterende zwarte auto, die deze auto de mogelijkheid geeft om de digitale wereld binnen te stappen.

bmw art car 18

Binnen dit concept creŽert Cao Fei de implementatie van videokunst en van een verruimde realiteit, een omgeving waarvan de M6 GT3 een essentieel onderdeel is. In haar video werk schept Cao Fei een reeks van kleurrijke lichtstromen, die de geestelijke bewegingen symboliseren. Wanneer de app van de auto wordt gebruikt, betrekken de lichtflitsen de toeschouwer als deelnemer in het hele interactieve proces rondom de BMW M6 GT3.

bmw art car 18

Dit proces weerspiegelt een traditionele spirituele ceremonie, gebruikelijk in heel AziŽ, waarin nieuwe objecten zoals auto's worden gezegend. De zegening behelst in dit geval veel succes voor de auto en voor haar bestuurder. Op een hoger niveau weerspiegelen de lichtelementen wat de ogen niet kunnen zien en wat de geest ook niet kan zien.

bmw art car 18

Gedurende de drie jaar nadat zij bekend maakte dat zij de BMW Art Car #18 ging creŽren, heeft Cao Fei in 2015 in Zwitserland deelgenomen aan een racecursus met de vrouwelijke coureur Cyndie Allemann. Daarnaast bracht zij veelvuldige bezoeken aan het hoofdkantoor in MŁnchen en heeft zij nauw samengewerkt met de ingenieurs, ontwerpers en digitale specialisten van de BMW Group. Voor haar onderzoek bezocht de kunstenares ook de BMW fabriek in Tiexi in China.

bmw art car 18

De jury van de 18de BMW Art Car bestond uit de volgende leden: Richard Armstrong, directeur Solomon R. Guggenheim Museum (New York); Chris Dercon, indertijd directeur Tate Modern (Londen); Juan GaitŠn, directeur Museo Tamayo Arte ContemporŠneo (Mexico Stad); Gabriele Horn, directeur Berlijnse BiŽnnale; Udo Kittelmann, directeur Nationalgalerie Staatliche Museen zu Berlin; Dr. Matthias MŁhling, directeur Stšdtische Galerie im Lenbachhaus (MŁnchen); Hans-Ulrich Obrist, artistiek directeur Serpentine Gallery (Londen); Shwetal A. Patel, Kochi-Muziris BiŽnnale (India); Beatrix Ruf, directeur Stedelijk Museum (Amsterdam); Bisi Silva, directeur van het centrum voor hedendaagse kunst (Lagos); Philip Tinari, directeur Ullens Centrum voor Hedendaagse Kunst (Beijing) en Adam D. Weinberg, directeur Whitney Museum of American Art (New York).

De gezamenlijke verklaring van de internationale jury op het BMW Art Car#18-project van Cao Fei is: "Cao Fei speelt met veel verschillende dimensies in haar artistieke praktijk. In de internationale kunstwereld is zij bekend vanwege haar verkenningen van virtuele realiteiten en digitale platforms in haar werken. Zij weet haar verhaal uiteindelijk terug te brengen in de analoge wereld. We zijn niet verbaasd dat zij een scenario koos die aan de ene kant denkbeeldig, zelfs fictief is, maar daarentegen ook heel erg concreet en fysiek is."

bmw art car 18

Jens Marquardt, BMW Motorsport Director: "De 18de BMW Art Car geeft een perfect beeld van het huidige tijdperk. Cao Fei nam de logische stap om de eerste digitale kunstauto te creŽren. De realiteitservaring maakt deze BMW M6 GT3 uniek. Voor iedereen die bij BMW Motorsport betrokken was, was het zowel spannend als fascinerend om met Cao Fei en haar team te werken aan dit project. Dit maakt 2017 een bijzonder jaar in de geschiedenis van BMW Art Cars. Begin dit jaar debuteerde de BMW M6 GTLM Art Car van John Baldessari op Daytona, aan het einde van het seizoen zien we Art Car # 18 door Cao Fei in Macau in actie. Dit maakt de traditie van BMW Art Cars levendiger dan ooit."

bmw art car 18

Augusto Farfus, BMW-fabrieksrijder: "Het is een grote eer voor mij om met de BMW Art Car van Cao Fei te racen in Macau. Ik ben er erg trots op dat ik de kans krijg om mijn tweede kunstauto van dit jaar te rijden. Dit is absoluut uniek voor een coureur. Ik kijk er echt naar uit om mij meer te verdiepen in dit project en meer te leren over de ideeŽn van de kunstenares en haar filosofie daarachter.Ē

bmw art car 18

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS