Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Formule E: Wat zijn de regels met betrekking tot energieverbruik?

Uitgegeven door Dirk Kempen • 15 januari 2015 06:53

De coureurs in de Formule E zijn gebonden aan een maximale hoeveelheid energie die ze per race mogen gebruiken. Per race mag een coureur maximaal 28kWh gebruiken. Dit is de hoeveelheid vermogen die de accu naar de motor mag vloeien. Deze regel is vergelijkbaar met de maximale hoeveelheid brandstof tijdens de 24 uur van Le Mans.

Formula E cars

Zoals genoemd is de maximale energie die verbruikt mag worden per race 28kWh, de accu heeft echter meer capaciteit. De accu, ontwikkeld door Williams Advanced Engineering, heeft extra capaciteit voor noodgevallen, zoals lange safety car periodes. De teams hebben zelf de software geschreven om de stroom van de accu naar de motor te leiden. Hierdoor kan het voorkomen dat als een coureur vol gas geeft er maar daadwerkelijk 95% van het vermogen naar de motor gaat. Door ingebouwde veiligheidsmarges en energieverlies gaat energie verloren.

Omdat er energie verloren gaat hebben teams de software ingesteld zodat er méér energie naar de motor gaat dan toegestaan. De teams hopen dat de McLaren electromotor en de Williams accu dit opvalt en de energie begrenst. Teams zijn van mening dat zij op de begrenzers in de hardware moeten kunnen vertrouwen. De FIA vindt het de verantwoordelijkheid van het team om het energie verbruik te monitoren.

Als een coureur de maximale energie overschrijdt is diskwalificatie het gevolg. Jérôme d'Ambrosio was de eerste coureur die in aanraking kwam met deze regel. Tijdens de kwalificatie in Punta del Este overschreed hij de maximale hoeveelheid energie. Hierdoor startte hij de race vanaf de laatste startplek. Tijdens de race in Buenos Aires verbruikte Salvador Duran teveel energie. Hierdoor verloor hij zijn achtste plek.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS