Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Dutch Truck Grand Prix; Bumper op bumper met meer dan 1000PK

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 mei 2009 08:55

ASSEN - Antonio Albacete was de grote man tijdens de truckraces op het TT Circuit Assen. De Spanjaard won met zijn MAN zondag opnieuw een race en werd in de laatste van de vier truckwedstrijden die dit weekeinde werden gehouden, tweede. Hiermee doorbrak hij de hegemonie van het team Buggyra. In de afgelopen jaren was dat Tsjechische team moeilijk te verslaan, maar tijdens deze eerste editie van het FIA European Truck Racing Championship 2009 stak het team MAN Nutzfahrzeuge met zowel Albacete, als Jochen Hahn er met kop en schouders bovenuit. In het door de RSG Hamburg, in samenwerking met LDP Assen, georganiseerde ADAC Masters Weekend zagen de duizenden bezoekers prachtige wedstrijden. De zware trucks met meer dan 1000 pk aan boord (in vergelijking een Formula1 bolide heeft ongeveer 800 PK) boden een geweldig schouwspel.

Start Dutch Truck GP

In de eerste race op zondag liet Albacete zien dat zijn overwinning van zaterdag geen toevalstreffer was. Met maar liefst veertien seconden voorsprong op Markus Bösiger van het Buggyra team liet de Spanjaard er geen gras over groeien.

In de tweede wedstrijd op zondag, toen hij, als winnaar van de eerste race, vanaf de achtste plaats moest starten, klom Albacete op naar de tweede plek. Hij bleef achter zijn teamgenoot Jochen Hahn steken. De Nederlandse truckracers, Cees Zandbergen (IJhorst) en Erwin Kleinnagelvoort (Rijssen) konden geen potten breken.

Kleinnagelvoort werd in de eerste race van de zondag veertiende. In de tweede wedstrijd werd hij zestiende. Cees Zandbergen wist in beide races van zondag niet te finishen.

In de Formule ADAC was er Nederlands succes voor de jeugdige Liroy Stuart. De vervanger in het team Van Amersfoort Racing van Justin Ros, wist in de wedstrijd van zondag de tweede plaats voor zich op te eisen. Even leek het er op dat hij ging winnen, maar op het rechte stuk van de Veenslang, een snel deel van het TT Circuit, kwam Stuart duidelijk snelheid te kort. Zijn rivaal Adrian Campfield, die zaterdag de eerste wedstrijd al op zijn naam schreef, was een stuk sneller, greep de kop en stond die niet meer af.

“Op de rechte stukken kom ik behoorlijk snelheid te kort”, erkende Liroy Stuart, “maar in de bochten doe ik niets voor Campfeld onder. Wanneer we er hard aan werken om extra snelheid te vinden, komen we heel dicht bij de eerste plek.”

Stuart keek met voldoening terug op zijn debuut in Assen. “Zaterdag derde, vandaag tweede, dus de volgende wedstrijd zou dan de eerste plek voor mij moeten zijn”, grapte hij, daarbij met een schuin oog naar de toekomst kijkend.

In de ADAC GT Masters was er voor de Nederlandse equipes weinig eer te behalen. Het waren, net als zaterdag, Christian Abt en Jan Seyffarth die met hun Audi als eerste over de finish gingen. Maar het duo wist pas in de laatste ronde Frank Kechele en Kuba Giermaziak naar het tweede plan te verwijzen. Deze equipe had in de elfde ronde de kop overgenomen en moest pas in de 34-ste ronde het hoofd buigen. Jan Lammers en Marius Ritskes vielen in de 17e ronde uit. De andere Nederlandse wagen, die van Michael Bleekemolen en Ronald van de Laar eindigde als negende.

De twee races in de ADAC Procar werden zondag gewonnen door Charlie Geipel.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS