Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Cadillac dominant naar zege in 24 Uur van Daytona, Nederlands succes in GTD voor Rik Breukers + UITSLAG

Uitgegeven door Dirk Kempen • 28 januari 2018 20:51 • Print artikel

Cadillac kijkt terug op een geslaagde editie van de 24 Uur van Daytona. Het Amerikaanse merk stond op pole position met Renger van der Zande voor Wayne Taylor Racing, maar Action Express Racing was het snelste in de race. Christian Fittipaldi, Joao Barbosa en Felipe Albuquerque bezorgden Cadillac de tweede achtereenvolgende overwinning. Voor Fittipaldi en Barbosa was het hun derde overwinning, voor Albuquerque was het zijn eerste.

24H Daytona Action Express

Nadat de Wayne Taylor Racing Cadillac DPi V-R eerst terugviel en daarna uitviel in de ochtenduren was er geen echte bedreiging meer voor Action Express Racing. Het was even spannend toen beide auto's kort na elkaar in de garage gingen. Een korte stop om koelingsproblemen bij beide auto's op te lossen zorgde er voor dat de concurrentie van Acura dichterbij kwam. Verschillende technische problemen, waaronder een brand tijdens een pitstop, zorgden er voor dat Acura genoegen moest nemen met plaats negen en tien. De laatste vijf uur van de race was de top drie onveranderd met de Oreca 07 LMP2 van Jon Bennett, Colin Braun, Romain Dumas en Loïc Duval. Technische problemen met het gaspedaal zorgde er voor dat de Ligier van Fernando Alonso ver terugviel. De Oreca 07 van Robin Frijns viel ver terug nadat de wielboog beschadigt raakte bij een klapband. Ho-Pin Tung reed met zijn teamgenoten van Jackie Chan DCR JOTA sterk naar de vijfde positie.

De strijd in de GTLM klasse was nooit écht spannend. Vanaf het begin reed de Ford GT van Chip Ganassi op de eerste twee plaatsen. Ryan Brisco, Scott Dixon en Richard Westbrook reden in de winnende auto. De BMW M8, met onder andere Nick Catsburg, had een vroege crash waardoor ze op grote achterstand reden. De twee Chevrolet Corvettes reden efficiënt en betrouwbaar haar ronden, maar konden ze het tempo van Ford niet volgen. De Corvettes namen genoegen met plaatsen drie en vier. Risi Competizione eindigde als vijfde voor de Porsche van Laurens Vanthoor.

Rik Breukers Lamborghini Huracan GT3


Het meest spannend was de strijd in de GTD klasse. De op GT3 gebaseerde klasse streed tot de laatste minuten om de overwinning. De GRT Grasser Lamborghini van Rik Breukers, Mirko Bortolotti, Rolf Ineichen en Franck Perera startte vanaf de laatste plaats. Snelle stints van fabrieksrijder Bortolotti zorgde er voor dat de Italiaanse bolide snel vooraan in de klasse reed. De strijd werd spannend op het einde. Jeroen Bleekemolen zat de groene Lamborghini op de hielen in zijn Mercedes-AMG GT3. Bleekemolen moest de pits nog één keer in voor extra brandstof waardoor hij terugviel naar plek vier. Ook Max van Splunteren wist met zijn teamgenoten de 24 uur te voltooien met zijn Grasser Lamborghini Huracan GT3.

Doordat er slechts vier neutralisaties waren, veelal voor rommel op de baan, werd er een afstandsrecord neergezet. De winnaar reed maar liefst 4.629 kilometer in 24 uur. Voor Lamborghini was het ook een bijzondere race. Het was voor het eerst dat het merk een belangrijke 24-uurs race won.

Results 2018 Rolex Daytona 24 Hours:MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS