Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

BMW bevestigt deelname als fabrikant aan FIA Formula E Championship: "Platform van de toekomst"

Uitgegeven door Peter Vader • 13 juli 2017 18:49 • Print artikel

BMW brengt elektromobiliteit op racesnelheid: dat BMW zal gaan deelnemen aan het FIA Formula E Championship als officiële fabrikant in het vijfde seizoen (2018/19) was in 2016 oorspronkelijk onthuld als onderdeel van de aanpassing van de motorsportstrategie binnen de BMW-groep. De auto's, uitgerust met een volledig nieuw ontwikkelde BMW-aandrijflijn, worden begeleid door het Andretti Formule E-team als BMW ’s officiële fabrieksteam in de serie. Samen zullen BMW en Andretti gaan deelnemen aan spannende races in het hart van enkele van de grootste steden over de hele wereld. De belangrijkste drijvende kracht achter het nieuwe ‘BMW i Motorsport’ is de ontwikkeling van innovatieve technologie op het gebied van electromobility, waarin de onderneming uit München de afgelopen tien jaar een leidende rol naar zich toe heeft weten te trekken. Door de implementatie van de nieuwe motorsportstrategie worden ook de klassieke activiteiten bij BMW M Motorsport uitgebreid.

BMW Formula E

Het Formule E-project levert al een waardevolle impuls aan de ontwikkeling van BMW iNEXT en de volgende generatie van geavanceerde BMW i-modellen met elektrische aandrijving. Dezelfde ingenieurs, die werken aan de toekomst van elektromobiliteit voor het dagelijkse straatverkeer, nemen naast hun collega’s van BMW Motorsport ook deel in het project dat volledig gericht is op prestatie. De opgedane ervaring is in de ontwikkeling van de volgende BMW i-modellen direct geïntegreerd in de productieontwikkeling.

Voor BMW is de Formule E het perfecte ontwikkelingslaboratorium voor productie-gerelateerde elektrische aandrijftechnologie. "Door onze betrokkenheid bij Formule E zijn we aan de ontwikkeling gericht op duurzame en emissievrije mobiliteit in de automobielindustrie en leveren zij ook een bijdrage aan de voortgang van het merk naar BMW iNEXT," aldus Klaus Fröhlich, lid van de Raad van Bestuur van BMW AG. "Dit project wordt gedreven door technologie. We gebruiken Formule E als een ontwikkelingslaboratorium, dat werkt onder de unieke omstandigheden die in de racerij van kracht zijn - met zeer unieke eisen en kansen. De grenzen tussen productie- en autosportontwikkeling zijn bij ‘BMW i Motorsport’ vager dan in elk ander project. Het resultaat is een technologie overdracht op een heel nieuw niveau. We zijn er zeker van dat de BMW Group veel profijt zal hebben van de ervaring op het gebied van elektrotechnologie tijdens dit project."

null

BMW Motorsport Director Jens Marquardt zegt: "Formule E is fantastisch ontwikkeld als race-serie en is als nieuw technologisch project perfect geschikt voor de BMW Group en BMW Motorsport. Nieuwe wegen smeden en innoveren - dit zijn de waarden die door BMW en Formule E worden gedeeld. Omdat het erg belangrijk is om onze technologische expertise te demonstreren, hebben we een sterke inzet voor dit project getoond door de registratie van BMW AG als officiële fabrikant en zijn we geconfronteerd met de groeiende concurrentie in dit vakgebied. In het vijfde seizoen van de Formule E zullen al onze inspanningen geëffectueerd worden. We zien al in ons ontwikkelingswerk dat collega's van de productie- en motorsportafdelingen op een geheel nieuwe manier samenwerken. Het resultaat is dat we nieuwe paden betreden, die we met elkaar samenvoegen op het gebied van elektrische aandrijvingen. In Formule E zullen we zowel onze innovatieve expertise als onze sportieve geest aantonen. De serie vertegenwoordigt een totaal nieuwe uitdaging voor ons - een uitdaging die we graag samen met Andretti Formula E willen aangaan. Andretti is de ideale partner voor deze missie. De naam heeft geen nadere introductie nodig in de internationale autosportwereld. Onze samenwerking werkt al heel goed en we kijken er naar uit om de volgende stappen samen te nemen."

null

"Formule E en BMW I zijn simpelweg zeer geschikt voor elkaar," zegt Hildegard Wortmann, Senior Vice President Brand BMW. "Het is een geheel nieuwe soort autosport. Formule E toont aan hoe spannend en fascinerend elektromobiliteit kan zijn. Dit soort emotionalisering is alleen mogelijk via sport. We zijn vanaf het begin betrokken bij Formule E als 'Official Vehicle Partner' en hebben de serie geholpen verder te groeien naar volwassenheid. We pakken nu een nieuw aspect aan, in de vorm van werkelijke races. ‘BMW i’ en Formule E - twee pioniers van een nieuw tijdperk."

"We zijn enthousiast om ons partnerschap met BMW i uit te breiden en te dienen als BMW ‘s officiële Formule E-werkteam, beginnend in het komende vijfde seizoen," zegt Michael Andretti, CEO van Andretti Autosport en hoofd van zijn wereldwijde familie van racespellen. "De voortdurende samenwerking tussen BMW en Andretti Formule E heeft een sterke basis gelegd voor de toetreding van BMW als officiële fabrikant. We kijken er naar uit om BMW ‘s eerste all-electric race-aandrijflijn in de praktijk te runnen en deel te nemen aan het Formule E-kampioenschap. BMW is leidend in de naaste toekomst met de BMW i-lijn en hun innovatie in elektrische auto-technologie. Ik kon geen betere, meer prestigieuze of meer historische fabrikant kiezen om mee te werken in de Formule E."

BMW i8 Safety Car

Jens Marquardt, BMW Motorsport Director:

"Formule E is een platform voor de mobiliteit van de toekomst en een technologisch laboratorium voor BMW iNEXT en andere toekomstige generaties van BMW i modellen."

"Formule E is fantastisch ontwikkeld als een raceserie en is als nieuw technologisch project perfect geschikt voor de BMW Group en BMW Motorsport.”

BMW

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS