Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

24H Daytona: Albuquerque overtuigend snelste, Renger van der Zande op P2 op de 'First Day of the Roar Before the 24!'

Uitgegeven door Peter Vader • 6 januari 2018 15:43 • Print artikel

De Portugese coureur Filipe Albuquerque kijkt terug op een succesvolle eerste dag van zijn IMSA WeatherTech SportsCar Championship-seizoensopener. Hij ging overtuigend aan de leiding tijdens de twee trainingen voor de Roar Before the Rolex 24 At Daytona 2018.

Albuquerque's snelste ronde in de #5 Mustang Sampling Cadillac DPi-V.R was 1 minuut, 37.196 seconden (131.851 mph) in de auto die hij deelt met tweevoudig WeatherTech Championship Prototype-kampioenen Joao Barbosa en Christian Fittipaldi. Albuquerque en het team eindigden als tweede in de Rolex 24 At Daytona van vorig jaar.

null

"So far, so good," zei Albuquerque op de officiele website van het IMSA WeatherTech Sportscar Championship. "Ik had in beide sessies P1, maar het is nog veel te vroeg om er iets aan te verbinden. Iedereen is nog bezig met het checken van hun auto's, maar omdat we al een jaar samen zijn en de auto klaar is, konden we er meteen vol voor gaan. We spelen niet echt het spel van 'sandbagging', we kijken om ons heen wat de anderen voor tempo realiseren."
Wat een duidelijker beeld zal geven van het tempo, is de kwalificatiesessie van zondag waarin de teams hun pit- en garageruimte verdienen voor de Rolex 24 At Daytona-weekend,want die worden bepaald aan de hand van de gerealiseerde rondetijden.

De Nederlanders doen het goed!

De Nederlandse deelnemers waren prominent aanwezig tijdens de 'Roar'. Renger van der Zande vormt een rijderstrio met Jordan Taylor en Ryan Hunter-Reay. Zij plaatsten hun Konica Minolta Cadillac DPi-V.R na 26 gereden ronden, op een veelbelovende tweede plaats overall met een tijd van 01:37.528. Robin Frijns plaatste zich als elfde met een tijd van 01:39.058. Hij vormt een rijderscombinatie met Felix Rosenqvist, F1 coureur Lance Stroll en Daniel Juncadella in de Jackie Chan DCR JOTA. Ho-Pin Tung werd dertiende met de andere Jackie Chan DCR JOTA ORECA LMP2.

Rik Breukers was de snelste in de GTD divisie (25e aoverall) met de Lamborghini Huracan GT3 van het GRT Grasser Racing Team. Hij is in goed gezelschap want hij rijdt samen met Franck Perera, Rolf Ineichen en Mirko Bortolotti. De andere Lambo van het Grasser Racing Team plaatste zich als derde in de GTD divisie (28e overall) met Max van Splunteren aan boord. 'Splunt' rijdt samen met Christian Engelhart, Christopher Lenz, Louis Machiels en Ezequiel Perez Companc. Jeroen Bleekemolen verschijnt - net als vorig jaar - aan de start met de Mercedes-AMG GT3 van Riley Motorsports en reed naar een tiende tijd (35e overall) in de GTD divisie met een tijd van 01:48.011. De debuterende BMW M8 GTLM van het BMW Team RLL met onder andere Nicky Catsburg in de auto, plaatste zich als negende in de GTLM divisie (48e overall). Catsburg vormt een rijderscombinatie met John Edwards, Colton Herta, Augusto Farfus en Jesse Krohn.

Vanthoor maakt stap vooruit

Na zijn debuutseizoen in het WeatherTech Championship 2017, waarin hij veel van de nuances van de serie leerde kennen, wil de Belgische coureur Laurens Vanthoor dit seizoen een stap vooruit maken als fulltime rijder van de #912 Porsche 911 RSR met Earl Bamber. Hij heeft tot nu toe een goede start gemaakt, met de snelste GTLM-tijd van de dag van 1 minuut, 44.065 seconden (123.148 mph). In Daytona voegt zich Gianmaria Bruni als derde rijder bij het Porsche tweetal.

"Het zal heel anders zijn dan vorig jaar, want toen ik hier vorig jaar kwam, was eigenlijk alles nieuw," zei Vanthoor. "Het was alsof ik opnieuw begon in mijn carrière. Ik kende het team niet, de auto, ik kende het kampioenschap, de tracks, de regels niet, ik was niet zo in Amerika, dus ik was een beetje in paniek in de eerste race, omdat het zoiets was naar school gaan en iets helemaal nieuws beginnen. Dit jaar start ik weer hier, weet ik wat er gaat komen en ben ik veel meer voorbereid. "

Perera viert zijn 'American Racing Return'

De Fransman Franck Perera reed de snelste ronde van de eerste dag op de Roar in de GT-klasse (WeatherTech Championship GT Day), met een snelste tijd van 1 minuut, 47.175 seconden (119.574 mph) in de #11 GRT Grasser Racing Team Lamborghini Hurcán GT3.

Wat de prestatie iets indrukwekkender maakte, was het feit dat het Perera's eerste keer was op het circuit van Daytona International Speedway en zijn eerste keer op een Amerikaans racecircuit in een decennium. Hij voltooide eerder races in IndyCar, Indy Lights en de voormalige Atlantic Wheel Open-Wheel Racing Series.

"Het was geweldig," zei hij. "Allereerst is het nogal emotioneel om terug te zijn in Amerika. Het is tien jaar geleden dat ik Amerika verliet, na in de IndyCar en Indy Lights te hebben gereden. Dit is een nieuwe start voor mij, omdat ik net heb getekend bij het GRT Grasser Racing Team dat met Lamborghini aan de start verschijnt. Dit is het begin van onze samenwerking, dus de eerste keer in de auto, de eerste keer met het team en de eerste keer op deze baan; alles is compleet nieuw voor mij, maar alles is goed verlopen."

Deze uitgave van de Rolex 24H Daytona betekent ook het debuut van de nieuwe Mazda DPi van het Mazda Team Joest. Alle ogen zijn gericht op de twee Mazda's, die worden gereden door de combinaties Spencer Pigot, Harry Tincknell , Jonathan Bomarito en Oliver Jarvis , Tristan Nunez, Rene Rast. Voorlopig staan de Mazda's als hekkensluiter vermeld op de kwalificatielijst van de eerste sessie, respectievelijk op de 49e en 50e plaats.

Klik hier voor de resultaten eerste sessie de Roar Before the Rolex 24 At Daytona
MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS