Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

24 Uren Nürburgring: de groene hel gaat dit weekend weer los en RaceXpress is erbij + LIVESTREAM

Uitgegeven door Peter Vader • 26 mei 2017 10:20

Van de ADAC Zurich 24h van de Nurburgring wordt dit jaar de 45e editie verreden. Een regelrechte mijlpaal! Al sinds 1970 wordt deze klassieker verreden op de roemruchte Nordschleife, ook wel "De Groene Hel" genaamd. Zijn geschiedenis zit niet alleen vol spanning en actie, maar ook vol curiosa en anekdotes.

null

Hier zijn een paar wapenpeiten:

Geluksnummer: om de hoogste eer en ter verdediging van de overwinning van vorig jaar verschijnen dit jaar Maro Engel (Monaco), Adam Christodoulou (UK), Yelmer Buurman (Nederland) en Manuel Metzger (Zwitserland) aan de start met de Black Falcon-Mercedes-AMG GT3 met startnummer 1. Alleen DTM kampioen Bernd Schneider is er niet meer bij. Misschien helpt het startnummer: negen keer droeg het winnende team het startnummer 1 - geen ander nummer is zo veelbelovend.

Record afstand: de 24-uurs race was in 2016 erg spectaculair en werd pas in de laatste ronde beslist. De voorsprong op nummer 2 bedroeg slechts 5.697 seconden op het als tweede geeindigde HTP team. Het was niet de langste race in zijn geschiedenis. Een uur na de start ontstond er een storm, die er voor zorgde er een pauze van drie uur werd ingelast. Zodoende is de langst afgelegde afstand gebleven bij het in 2014 deelnemende Phoenix-team Haase / Mamerow / Rast / Winkelhock, die triomfeerde na 159 ronden (4,035.10 kilometer).

Fabrikanten : in de afgelopen negen jaar stonden zeven verschillende fabrikanten aan de startstreep van de 24 Uren. Bentley, Lamborghini en SCG konden dit jaar aan het rijtje worden toegevoegd, omdat ze zich allemaal wisten te kwalificeren in de Top 30.

null

"Trainings King": de coureur die de meeste pole positions voor de 24-uurs race wist te behalen is Klaus Ludwig. "König Ludwig" veroverde zes keer van de eerste plaats, gevolgd door Klaus Niedzwiedz, Peter Zakowski en Uwe Alzen.

De weersomstandigheden waren altijd van grote invloed op de 24-uurs race. Op de Nordschleife is het eigenlijk legendarisch dat je in dezelfde ronde van de race regen bij de start / finish hebt, zon op de 'Hohe Acht' en ijzel op de 'Döttinger Hohe' kan aantreffen. Het zal niet de eerste keer zijn dat de race wordt onderbroken, de laatste keer was vorig jaar (om zes uur, na een hagelbui). Er waren onderbrekingen in de volgende jaren: 1973 (gepland), 1992 (mist), 1994 (Storm), 2007 (regen voor de start, mist 's nachts), 2013 (zware regen).

Jubileum record: Volker Strycek is een van de meest trouwe deelnemers aan de 24-uurs race: hij neemt dit jaar voor de 40e keer deel, bovendien met twee voertuigen. Hij deelt de legendarische Opel Manta SP3 met teambaas Olaf Beckmann, Jürgen Schulten en Peter Hass. En als een trotse vader rijdt hij een in de bij de familie geliefde Opel Astra OPC met zijn kinderen Lena en Robin.

null

"Anniversary Starter": twee andere bekende coureurs rijden voor de twintigste keer mee: Uwe Alzen en Claudia Hürtgen.

Een belangrijk geschiedenis onderdeel in het voorprogramma vormt de ADAC 24h-Classic. De race gaat over 25 ronden. Dit jaar viert ook de RCN haar verjaardag.

"Mixed bag": het deelnemersveld aan de 24-uurs race is zeer divers, met twintig verschillende merken. Met 44 voertuigen zijn BMW en Porsche de merken die het meest zijn vertegenwoordigd. Net zo kleurrijk is dat de coureurs afkomstig zijn uit 35 landen, waarvan het merendeel afkomstig is uit Duitsland (276 inschrijvingen).




Een Engelstalige versie is ook beschikbaar:




 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS