Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

24 Uren Nürburgring: BMW gaat in de 'Groene Hel' met meer dan veertig auto's van start

Uitgegeven door Peter Vader • 27 mei 2017 04:32 • Print artikel

De ADAC Zurich 24-uurs race op de Nürburgring wordt dit jaar al voor de 45e keer gehouden en zelden was BMW Motorsport zo breed vertegenwoordigd. Met maar liefst veertig BMW race-auto’s verschijnt het merk aan de start. Het merendeel vormt - met dertien stuks - de BMW M235i Racing. In de SP9 klasse treffen we negen BMW’s M6 GT3 aan, die gaan strijden voor een top resultaat in het algemeen klassement in deze endurance klassieker. De nieuwe BMW M4 GT4 is beschikbaar als een media-auto op de grid.

24 stunden rennen Nürburgring

Sinds 1970 heeft BMW negentien algemene overwinningen gevierd op de legendarische Nürburgring Nordschleife, waarvan acht keer een dubbele overwinning. Een totaal van 177 klasse overwinningen is een absoluut record, meer dan enig ander merk ooit gescoord heeft. 1580 BMW’s gingen er van 1970 tot 2016 van start bij de 24-uurs race. De tot nu toe laatste overwinning was in 2010, met de BMW M3 GT BMW Team Schnitzer en de coureurs Augusto Farfus, Jörg Müller, Pedro Lamy en Uwe Alzen.

null

In de huidige driver line-up staan naast Farfus (1 overwinning) en Müller (2 overwinningen), twee andere piloten die reeds op de Nürburgring hebben gewonnen: de twee BMW nieuwkomers Marc Basseng en Timo Scheider. Met het trio Philipp Eng, Maxime Martin en Alexander Sims komt ook de regerend winnaar van de 24-uurs race op Spa-Francorchamps weer bij elkaar bij BMW. Er zijn ook vele, andere bekende BMW fabrieksrijders, waaronder DTM kampioen Marco Wittmann, Bruno Spengler en Martin Tomczyk.

null

In aanvulling op de BMW M6 GT3, de BMW M235i Racing en de talrijke privé ingevoerde BMW voertuigen, zal de nieuwe BMW M4 GT4 de endurance klassieker in de Eifel betwisten. De cockpit van het media voertuig wordt bemand door Dirk Adorf, die ook onderweg is voor het team van RTL NITRO als commentator, BMW Motorsport Junior Ricky Collard, Jörg Weidinger en de Britse motorsport journalist Jethro Bovingdon. Adorf speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de BMW M4 GT4, aangezien hij een groot deel van de test werkzaamheden voor zijn rekening nam. Collard en Weidinger, die als test- en development engineer voor BMW M GmbH op weg gaan, waren ook betrokken bij de ontwikkeling en zal de M4 GT4 opnieuw in de "Groene Hel" aan een andere, zware test gaan onderwerpen.

null

Jens Marquardt (BMW Motorsport Director): "De 24-uurs race op de Nürburgring is voor ons het hoogtepunt van ons GT seizoen in Europa. Geen enkele, andere fabrikant heeft zo'n lange en succesvolle geschiedenis in dit geval, als BMW. Met 19 algemene overwinningen, hebben we meegeschreven aan het succesverhaal van de race sinds 1970 en domineerden we het evenement. De fans bedanken onze teams elk jaar met een grote steun. Ik ben er zeker van dat dit dat nog eens zal zijn in 2017. Voor BMW Motorsport en BMW M is de 'Groene Hel' uitgegroeid tot een tweede thuis. Dit is ook het M Festival, dat rijdt in het randprogramma van de 24-uurs race. Om sportief succes op de Nordschleife te behalen, moet men ervaren teams en betrouwbare, snelle rijders hebben. Broodnodig voor de veeleisende baan, de sterke concurrentie en alle verrassingen die een 24-uurs race in de Eifel inhoudt".

null

Torsten Schubert (teambaas, Schubert Motorsport): "Eindelijk, de week is gekomen, waarop we ons in de afgelopen maanden zorgvuldig hebben voorbereid. Aan de 24 Uren van de Nürburgring hecht ik persoonlijk en voor ons hele team veel belang en vormt het hoogtepunt van ons seizoen. Dat we nu voor de zesde keer op een rij met de fabriekssteun van BMW Motorsport de 'Groene Hel kunnen trotseren, maakt ons trots. Helaas is het in de afgelopen jaren, ondanks de sterke prestaties, nooit gelukt om op het podium te eindigen. Nu hebben we met de BMW M6 GT3, een zeer sterke driver line-up en een zeer gemotiveerd team, een sterke uitgangspositie voor een succesvolle race. Hopelijk is deze keer het geluk aan onze kant."

null

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS