Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

12H Bathurst: Oranje boven in AustraliŽ, Robin Frijns wint, Jeroen Bleekemolen derde + UITSLAG

Uitgegeven door Dirk Kempen • 4 februari 2018 08:25 • Print artikel

Hoewel de Audi R8 LMS snel was in de vrije trainingen, veroverden ze niet de pole position. Het Belgische Team WRT, met Robin Frijns, Dries Vanthoor en Stuart Leonard, startte vanaf plaats zeven. Snelle raceronden en goede tactiek zorgden dat het Belgische team won. Robin Frijns is hiermee de eerste Nederlander die Bathurst 12 Hour wint. Jeroen Bleekemolen maakte het oranje-succes compleet. Hij werd met Tim Pappas, Marc Lieb en Luca Stolz derde, maar wonnen de Pro-Am klasse.

Bathust 12 Hour

Zoals gebruikelijk in de Bathurst 12 Hour was er voldoende drama. Chaz Mostert in de Team Schnitzer BMW M6 was het snelste in de openingsfase. Door diverse safety cars werden er veel verschillende strategiŽn gebruikt. Hiermee verloor Mostert de leiding. Een van de safety cars kwam nadat Andrew Bagnall in de muur ging met zijn Audi R8 LMS. De crash was zo hard dat Bagnall werd afgevoerd naar het ziekenhuis in Sydney.

Halverwege de race leidde Audi op plaatsen ťťn en twee. De Audi maakte gebruik van de opgewarmde baan met Christopher Haase en Garth Tander aan de leiding. Nadat Kelvin van der Linde de auto had overgenomen van Tander kwam het team in de problemen. Van der Linde beschadigde de auto op Mount Panorama waardoor het team veel tijd verloor. Door pit stops kwam Steven Kane in de Bentley Continental aan de leiding vůůr Mostert in de BMW M6. Dit duurde echter niet lang doordat het duo crashte in verkeer met achterblijvers.

Markus Winkelhock, teamgenoot van Haase, ging hierdoor terug aan de leiding. Met minder dan twee uur te racen stond de Audi R8 LMS stil op de baan. Een probleem met de aandrijflijn zorgde er voor dat Winkelhock niet verder kon. Dit gaf de Manthey Porsche de leiding in de race. Zij moesten de pits nog in. Hiermee kwam Robin Frijns aan de leiding.

null

In het laatste uur was het erg spannend of Frijns voldoende brandstof aan boord had. Met nog minder dan een kwartier te racen was er een zware crash. De Audi R8 LMS van Ash Walsh en de MARC V8 van Bryce Fullwood crashten simultaan. John Martin in de Mercedes-AMG GT3 kon Walsh niet ontwijken en dat zorgde voor veel schade.

Omdat de baan geblokkeerd was met brokstukken werd er besloten de race, ruim 10 minuten voor het einde, te stoppen. Hiermee was de spanning voorbij voor Robin Frijns, Dries Vanthoor en Stuart Leonard. Jeroen Bleekemolen, Tim Pappas, Marc Lieb en Luca Stolz werden derde, maar wonnen de Pro-Am klasse.

Bathurst 12 HourMEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS