Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

12H Bathurst: Chaz Mostert pakt de pole position met een voorsprong van 0,2 seconde; Robin Frijns zevende!

Uitgegeven door Peter Vader • 3 februari 2018 16:35 • Print artikel

Chaz Mostert heeft de Allan Simonsen pole award-trofee veroverd voor de Liqui-Moly Bathurst 12 Hour van morgen, na het realiseren van de snelste rondetijd in de 'Top 10 Shootout'. De BMW Team Schnitzer coureur, die de # 43 BMW M6 GT3 deelt met de co-piloten Augusto Farfus en Marco Wittmann, rondde het 6.2 kilometer lange Mount Panorama-circuit in een tijd van 2:01.934, voor de Audi van Kelvin van der Linde die ondanks verwoede pogingen niet in staat was om de tijd van Mostert te verbeteren.

null

"Vorig jaar waren we dichtbij de beste tijd in de Pro-Am klasse, maar het is best wel speciaal om nu de beste tijd te realiseren en deze keer wel de pole te pakken met Schnitzer Motorsport en de BMW Motorsport-groep," aldus Mostert. "Voor mij is het geweldig, de jongens hebben genoeg vertrouwen in mij gehad om de auto te kwalificeren en we hebben de auto tijdens de training beter en beter gemaakt. Er is heel veel werk voor nodig geweest om een auto helemaal vanuit Duitsland over te vliegen en om hem dan hier op pole te zetten. Dit is fantastisch!"

Van der Linde's ronde, die slechts 0,235 seconde langzamer was dan die van Mostert, was goed genoeg om het Zuid-Afrikaanse Audi-team op de eerste startrij te plaatsen voor de race van morgen. Van der Linde deelt de # 22 Jamec Pem Racing Audi met Garth Tander en Frederich Vervisch. De zuster # 74 Audi van Christopher Haase, Christopher Mies en Markus Winkelhock starten vanaf de derde plaats op de grid, waarbij Haase al vroeg in de training een tijd zette van 2:02.434, toen hij als de vijfde auto de baan opging.

Heel verrassend treffen we de Buik Motorsports-Lamborghini op de vierde plek aan, de # 777 Lamborghini Gallardo wordt gereden door de combinatie van Yasser Shahin, Luke Youlden en Tomas Enge. Youlden realiserde de tijd die hen op de tweede startrij deed belanden.

De vijfde plaats is voor de # 47 YNA Autosport McLaren 650s GT3 van Scott McLaughlin. Hij had even een klein, benauwd momentje op het circuitgedeelte genaamd 'The Chase', waardoor hij kostbare tijd verloor. Desondanks zal hij nog steeds op de derde rij van de grid staan samen met co-piloten Fraser Ross, Andrew Watson en Alexander West.

Cameron Waters was de eerste auto die op de baan verscheen voor de speciale Top 10-sessie, waarna de # 100 BMW Team SRM M6 GT3 hem voorbij stak. De jonge coureur reed een tijd van 2:03.418, waarme hij de # 55 Mercedes-AMG Team Strakka Racing-auto op de zesde plaats wist te zetten voor de race van morgen. Waters deelt de auto met zijn co-piloten Nick Leventis, David Fumanelli en Lewis Williamson.

Rij vier van het startveld wordt bezet door de # 37 Audi Sport Team WRT Audi van Robin Frijns - die een rondetijd van 2:03.448 heeft neergezet - en de # 58 YNA Autosport van Shane van Gisbergen, Craig Lowndes en Cöme Ledogar als achtste.

De laatste twee plaatsen in de top tien worden ingenomen door de # 17 Bentley Team M-Sport Continental GT3 met onder andere Steven Kane aan boord, die de snelste rondetijd van de Bentley reed. Naast hem staat op de tiende startplaats de # 12 Competition Motorsports Porsche, die werd bestuurd door Matt Campbell. Jeroen Bleekemolen reed met de Black Swan-Porsche naar de 25e tijd.

null

De uitslag van de kwalificatie van de Bathurst 12 Hour is:

null" width="480" height="273" alt="null">

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS