Autosport BE • Autosport BE Diversen

Maxime Potty wint de Golf GTI TCR Trophy 2016, Romain de Leval is TCR Benelux Junior kampioen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 november 2016 14:09 • Print artikel

Het seizoen 2016 van de TCR Benelux kende zondag op het Circuit Jules Tacheny van Mettet zijn ontknoping en zo viel meteen ook het verdict in de eerste editie van de Golf GTI TCR Trophy. Ondanks een weekend getekend door pech, mag de jonge Maxime Potty (16 jaar) zich de eerste winnaar noemen van de Trophy en zo op het einde van het seizoen een premie van 2.500 Euro op zak steken. Maxime zag echter de titel bij de Juniors uit handen glippen ten voordele van een andere Volkswagen piloot: Romain de Leval. Samen met ploegmaat Alexis van de Poele, behaalde de jonge Aarlenaar dit keer tussen Samber en Maas het maximum van de punten waardoor de ploeg van de VW Golf GTI #4 meteen ook de laatste premie van 2.500 euro in ontvangst mag nemen.

Maxime Potty wint de Golf GTI TCR Trophy 2016

Zon, een talrijk opgekomen publiek en een prachtige verzameling van meer dan 100 VW Golf GTI’s naar aanleiding van de 40ste verjaardag van het mytische model. Alle ingrediënten waren aanwezig om in Mettet van deze TCR Benelux finale een succes te maken. Een heel jaar lang verdedigden de piloten van een VW Golf GTI TCR de kleuren van de Belgian VW Club en vochten ze in het kader van de Golf GTI TCR Trophy een strijd uit binnen het kampioenschap. Ondanks een zwart weekend, mag Maxime Potty zich de laureaat noemen van de eerste editie van de Trophy, meteen goed voor een, door de Belgian VW Club geschonken, premie ten belope van 2.500 Euro. “Tijdens dit laatste weekend liep eigenlijk alles fout”, aldus Maxime. “Mijn ploegmaat Grégoire Demoustier werd bij de start van de Qualifying Long Race verrast door de koude banden, ging dwars en werd aangereden door Stienes Longin. Meteen was het vervolg van het weekend gecompromitteerd want de startgrid van de sprintraces werden bepaald door de rondetijden gerealiseerd tijdens deze Qualifying Long Race.”

Ondanks de pech wist Maxime uiteindelijk wel op kop te blijven in de Golf GTI TCR Trophy. “Om de titel bij de Juniors, mijn hoofddoel, te veroveren kwam ik twee punten te kort”, aldus een teleurgestelde piloot van Team WRT. “Maar het winnen van de Golf GTI TCR Trophy maakt heel wat goed. Bravo voor de Belgian VW Club om deze Trophy te hebben georganiseerd. Dit zorgt voor een leuke rivaliteit tussen de teams die met een Volkswagen rijden. Ik heb de steun van de Belgian VW Club enorm weten te appreciëren. Er waren natuurlijk de financiële premies en de communicatie maar ook de alomtegenwoordigheid van Charles-Henri Bonnet die er steeds was om de piloten van de Golf GTI TCR te ondersteunen en te omkaderen. Allemaal heel belangrijk in mijn debuutjaar in de autosport. Echt, ik ben fier dat ik dit jaar de kleuren van de Belgian VW Club heb mogen vertegenwoordigen.”

In de seizoensfinale in Mettet wist de ploeg van de Golf GTI TCR #4 van Delahaye Racing de meeste punten te sprokkelen in het kader van de Trophy. Dankzij drie vierde plaatsen en een derde podiumplaats voor Alexis van de Poele tijdens de laatste sprint, mochten hij en Romain de Leval voor de laatste keer dit seizoen de 2.500 euro op zak steken die de Belgian VW Club een heel seizoen lang wegschonk. Een mooie prestatie waardoor Romain in extremis er ook in slaagde om de titel bij de Juniors te pakken. “Ik kwam naar Mettet met een behoorlijke achterstand op Maxime Potty”, lacht hij. “Maar het weekend is in mijn voordeel uitgedraaid en zo ben ik toch nog de beste Junior geworden. Dit is uiteraard een hoogtepunt in mijn carrière en ik ben dan ook erg gelukkig.”

Na de zes meetings van dit seizoen, eindigen Alexis en Romain uiteindelijk ook tweede in de Golf GTI TCR Trophy, meteen goed voor 1.500 euro extra zakgeld.

Opnieuw kenden ook Didier Van Dalen en Amaury Richard maar weinig geluk op het Circuit Jules Tacheny van Mettet. Hoewel Amaury diens eerste pole positie van zijn loopbaan liet optekenen voor Sprint Race 1, gooide een kapotte aandrijfas nog voor de start roet in het eten. Uiteindelijk zou de Golf GTI #3 dit weekend niet verder geraken dan een 6de plaats, maar toch eindigden Didier en Amaury tweede in de Trophy, goed voor 1.500 euro. En omdat ze in de eindstand van de Golf GTI TCR Trophy derde eindigden, wordt hen nog 1.000 euro extra toegekend.

Tot slot lachte deze afspraak in de provincie Namen ook Milo Racing niet toe. Met zijn VW Golf GTI #21, torpeteerde Stienes Longin een op drift geslagen Grégoire Demoustier in de aanvangsfase van de Qualifying Long Race. Bij gevolg dienden de zoon van Bert en Vincent Radermecker hun respectievelijke sprintraces helemaal achteraan de startgrid te beginnen. En door gebrek aan rijtijd zat een remonte er helaas ook geen enkel ogenblik in… “En ook al moest ik de strijd staken na even de bandenmuur te hebben geraakt, toch ben ik blij hier in Mettet te hebben deelgenomen”, aldus Stienes. “We hebben echt wel geen geluk gekend, maar het is een fantastisch kampioenschap en ik hou van dit sprintformat waarin je alles moet geven.”

De betrokkenheid van de Belgian VW Club in het nieuwe TCR Benelux kampioenschap, door middel van steun te geven aan de Belgische teams die een Golf GTI TCR inzetten, bleek uiteindelijk een voltreffer. “Men mag niet vergeten dat de Golf GTI TCR in het begin van het seizoen een splinternieuwe wagen was”, benadrukt Charles-Henri Bonnet, voorzitter van de Belgian VW Club. “Hij wist vijf wedstrijden te winnen en de vertegenwoordigers van de Belgian VW Club wisten meermaals de strijd te kleuren. Ik wil dan ook alle teams en piloten die de kleuren van de Club dit seizoen hebben verdedigd, feliciteren. Mijn felicitaties gaan ook uit naar Kronos Events die het hebben aangedurfd dit kampioenschap te lanceren! Wat we tijdens dit eerste jaar hebben te zien gekregen doet het beste vermoeden voor de toekomst van de TCR Benelux, wat overduidelijk een goed “product” is. Tot slot ook bravo voor wat Maxime Potty op 16-jarige leeftijd heeft gerealiseerd door de Golf GTI TCR Trophy te winnen. Hij is het bewijs dat de TCR Benelux de kweekvijver kan zijn van erg jonge talenten. Leve het vervolg en afspraak in 2017!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS