Autosport Internationaal Toerwagens • ALMS

Renger van der Zande crasht op Road America: "Wiel brak en ik zeilde op drie wielen in de muur"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 augustus 2016 15:14 • Print artikel

Bijna iedere race die Renger van der Zande dit jaar reed, in de verschillende autosportklassen waaraan hij deelneemt, bracht een podiumplaats. Dit weekend in Wisconsin/Elkhart Lake op het circuit Road America kwam daar bruut een einde aan. Van der Zande eindigde 10 minuten voor het einde van de race in de Le Mans Prototype klasse met een losgeraakt wiel in de muur. Hij behoudt nog wel de leiding in het Amerikaanse kampioenschap.

Renger van der Zande USA

Het gaat dit seizoen heel goed met Renger van der Zande en zijn teammaat Alex Popow, rijdend voor het Starwork Motorsport team van Peter Baron. Zeven races op een rij pakten ze een podium, waarvan drie eerste plaatsen en drie tweede plaatsen. Daarmee gaan ze ook aan de leiding in het Amerikaanse IMSA lange afstand kampioenschap in de Le Mans Prototype klasse. Dit weekend op het Road America circuit in Wisconsin, ging het mis. Rijdend op een tweede positie werd de auto steeds meer onbestuurbaar, om uiteindelijk een achterwiel kwijt te raken. Als een lamme krab spinde van der Zande in de muur, ondertussen de equipe Simpson/ Goihkberg meenemend naast de baan. Startrijder Alex Popow reed niet onverdienstelijk. Na 20 ronden lag hij P3 achter James French. Maar langzamerhand verloor de Oreca Chevrolet LMP-auto grip. Toen Renger van der Zande het stuur overnam wist hij toch nog op te stomen naar een tweede plaats achter Tom Kimber-Smith en voor de Zuid Afrikaan Stephen Simpson. Vermoedelijk door de lange kerbstonestroken waar het rijdersveld over heen gaat, is een bout van de achterwielophanging losgetrild. Met nog geen halve seconde achterstand op Kimber-Smith en nog tien minuten te gaan was het “game over” voor de snelle Nederlander. De race werd gewonnen door Kimber-Smith voor Colin Braun en James French. De voorsprong van Van der Zande/Popow in het kampioenschap bedraagt nog zeven punten met nog twee races te gaan in Austin/Texas en Atlanta.

Renger van der Zande

“De auto gaf steeds meer problemen. Mijn stuur ging steeds schever staan en op het remmen en insturen vloog de auto alle kanten op", legde Van der Zande uit. "Mijn strategie was overleven, kerbstones vermijden en aan zien te komen. Maar tien minuten voor het einde brak het wiel rechtsachter af en zeilde ik op drie wielen in de muur. Niet ideaal, maar we staan nog voor in het kampioenschap. Een goede herinnering houd ik aan de deelname aan de Road America wielertocht, vooraf aan de race”.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS