Autosport Internationaal Toerwagens • ALMS

24H of Daytona: Hij was al eens dichtbij de zege, maar nu is Renger van der Zande vastberaden

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 januari 2016 01:20 • Print artikel

Daytona Beach, Florida, USA - De grote seizoensopener van het Amerikaanse lange afstand kampioenschap staat dit weekend voor de deur: de 24 uur van Daytona. De Nederlander Renger van der Zande gaat met Starworks Motorsport voor de derde keer als favoriet van start in de LMPC klasse. Eerder speelde de techniek de rol van spelbreker. Deze keer is teambaas Peter Baron vastberaden zijn viermans coureursteam als eerste over de streep te brengen. Daytona Beach, een begrip in de wereld van de autosport. In de middeleeuwen leefden er de Timucuan Indianen in een soort fortificaties.

24 Uur van Daytona Renger van der Zande

Inmiddels is het al weer 150 jaar een bekende badplaats en lustoord aan de westkust in Florida. Het gladde strand met sterk samengeperst zand lokte begin 1900 veel gemotoriseerde sport uit. Beroemd zijn de snelheidsrecords op dit strand, zoals de 445 kilometer per uur van Malcolm Campbell in 1935. In 1958 werd de Nascar Daytona Speedway gesticht, een echt circuit waarop dit jaar de 54ste versie van de 24 uurs wordt verreden.

Renger van der Zande begint routinier te worden in het Amerikaanse lange afstand racen. Maar de 24 uur van Daytona won hij nog niet. Technische pech weerhield hem en het Starworks Motorsport team in voorgaande jaren van een overwinning. Ook nu weer was hij met teamgenoten Alex Popow, Jack Hawksworth en zilveren rijder Chris Cumming bij de Roar, de driedaagse test enige weken geleden, de snelste equipe in de LMPC klasse. En ook nu weer is hij voor de Amerikaanse pers de gedoodverfde overwinnaar. “Van der Zande is one of the quickest drivers in this class”, heet het in de media. Maar 24 uur is lang en het circuit van Daytona is een tandenbreker voor menig equipe.

Renger van der Zande Starworks racecars

Zaterdagmiddag 14.40 uur lokale tijd gaat de slijtageslag beginnen. De Daytona Prototypes, de Le Mans Prototypes en de GT klassen gaan dan brullend van start en zullen weer en wind en dag en nacht trotseren. Fabrieksteams als van BMW en Porsche, beroemde Prototype stallen als van Chip Ganassi, maar ook minder bekende racing teams zullen om het hardst strijden. Zondag, 24 uur later zal de podiumbezetting duidelijk zijn.

“Ik ben blij dat het weer zo ver is", zei Renger van der Zande. "Onder de Kerstboom verlangde ik toch al weer naar het raceseizoen. En Daytona is dan ook meteen indrukwekkend. Ons team, onder leiding van Peter Baron is geroutineerd en zeer goed voorbereid. We hebben een inzet met twee wagens en dat helpt ook. Op dit tweede wagen zit overigens mijn maatje Maro Engel. Maar mijn eigen team is snel en professioneel. Dus daar mag je wat van verwachten. Het verschil in Daytona maak je in het verkeer. We hebben onze Oreca-Chevy bolide dan ook afgesteld op de long run kwaliteit, goed en beheersbaar te sturen. Ik ben er klaar voor en driemaal is scheepsrecht.“

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS