Karting • Formula Zero

VIDEO: Ho-Pin Tung racet op waterstof in Den Haag

Uitgegeven door Tim Biesbrouck • 14 juli 2010 19:34

DEN HAAG - Renault F1-testrijder Ho-Pin Tung heeft op het Spuiplein in Den Haag de derde generatie waterstof racebolide van de TU Delft gepresenteerd. De ervaren rijder uit het Gelderse Velp kroop achter het stuur en liet pers en publiek kennismaken met het voertuig dat volgens het studententeam komende 19 augustus de Formula Zero Dutch Grand Prix moet winnen. Dit evenement vindt eveneens plaats op het Spuiplein in Den Haag.

Ho-Pin Tung in actie met de waterstofkart van de TU Delft

De nulemissie racewagen van het team 'Greenchoice Forze' liet een enorme indruk achter op Tung, die zijn carrière startte in de karts. De Nederlandse Chinees vindt technische innovatie en schone technologie belangrijk en ziet grote kansen. "Ik ben erg onder de indruk om te zien wat je allemaal kan doen met waterstof en hoe ver dat al ontwikkeld is", vertelt Ho-Pin Tung aan RaceXpress. "Ik denk zeker dat alternatieve energie in de autosport een rol van betekenis zal krijgen en op korte termijn ook voor auto's op straat."

Ho-Pin Tung in actie met de waterstofkart van de TU Delft

De ervaring om achter het stuur van schone raceauto te kruipen was ook bijzonder. "Bij een Formule 1-auto heb je tal van procedures, wat je moet doen voordat je kan starten. Dat is bij deze niet anders met alle knopjes en switches. Het voertuig is enorm geavanceerd en dat kun je ook zien. Het is heel aerodynamisch gevormd en heeft veel vermogen. Ik denk dat de jongens die deze FORZE III gebouwd hebben aan veel dingen hebben gedacht. Ook op allerlei gebieden buiten de raceauto."

Drie generaties waterstofkarts

Duurzaamheid krijgt binnen de autosportwereld een steeds grotere rol van betekenis, zo weet Tung. "Er wordt constant gekeken naar mogelijkheden. Volgend jaar komt natuurlijk KERS weer terug in de Formule 1 en daarnaast is de efficiëntie van Formule 1-motoren al extreem hoog. Het vormt ook een belangrijk onderdeel, want hoe minder je verbruikt, des te minder je aan brandstof hoeft mee te nemen. Dat verbetert de prestaties natuurlijk ook. Efficiëntie heeft op dit moment enorme prioriteit", aldus Tung die na zijn testrit op het Spuiplein zijn eerste duurzame stap heeft gezet.

Greenchoice Forze het Formula Zero team van de TU Delft


Video van NOS Headlines:

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS