Karting • GK4 Kartseries

Kartster Marith Schuurman besluit seizoen met knappe derde plaats in eindstand Ladies Formula Honda 9PK

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 november 2023 22:10

GENK - Marith Schuurman is zondag als derde geëindigd in het ladiesklassement van de Formula Honda 9PK-klasse van de GK4 Kart Series. Op het circuit van Genk werd de vijftienjarige Amerongense negende en derde Lady tijdens de laatste race van het seizoen. Het was genoeg voor een toch ietwat onverwachte podiumplaats in de titelstrijd bij de vrouwen.

Marith Schuurman

“Het was heel spannend vandaag. Het was erop of eronder”, zei een enigszins opgeluchte Marith. “De eerste training ging goed. De kwalificatie ging ook goed. Ik heb daarna in de race gereden alsof mijn leven ervan afhing.”

Het leverde haar dus een knappe derde plek op in de eindstand van de titelstrijd bij de vrouwen. “Ik ben tevreden over mijn seizoen. Wel jammer van sommige dingen natuurlijk, maar je kunt nooit een perfect seizoen hebben. Ik heb negen keer op het podium gestaan. Ik had verwacht dat ik dit seizoen met wat geluk één keer het podium kon halen. Het is toch beter uitgepakt dan gedacht.”

Dat was natuurlijk een aangename conclusie, zo aan het einde van het seizoen. Maar Marith heeft zich in 2023 dan ook flink ontwikkeld als coureur. Een flinke opsteker natuurlijk. “Ik denk dat ik het meeste heb geleerd mijn racelijnen en rempunten te verbeteren. Dat ik heel erg gegroeid ben als rijder is allemaal te danken aan Stefan van de Young Drivers Academy. En Yiro heeft ook veel meegeholpen.”

Niet verwonderlijk dat de snelle Utrechtse na zo’n seizoen al reikhalzend vooruitkeek naar volgend jaar. Want dan gaat ze een stapje hogerop, zoveel staat vast. In welke klasse ze gaat uitkomen, staat nog niet vast, maar ze heeft wel een duidelijke voorkeur voor de IAME Senior X30-klasse. Dat is een zeer competitieve tweetakt-categorie waarvan ze het afgelopen seizoen al eens heeft kunnen proeven.

Marith Schuurman

“Ik heb de afgelopen twee races X30 in Mariembourg gereden”, verduidelijkte ze. “Dat was echt supergaaf en dat zou ik graag volgend seizoen willen rijden. Dan bedoel ik de Open Senior-klasse van de GK4 Kart Series en het NK met de X30 Senior-kart.”

Waarom haar die klasse zo aanspreekt? “Het gaat gewoon snel. Ik moest er in het begin even aan wennen, daarna ging het al supergoed.” Wel is na die twee races één ding glashelder: “Ik zal veel meer moeten gaan trainen. Want de kart gaat harder en vraagt daardoor meer van je en de competitie is nog sterker dan de Formula Honda 9PK.”

Met de derde plek in het eindklassement sluit de talentvolle Marith haar seizoen in de GK4 Kart Series in ieder geval succesvol af, een mooie bodem voor de volgende stap in haar carrière. “Ik heb nu al zin in volgend seizoen!”

Marith bedankt Stefan, Yiro, mijn ouders, mijn opa en oma en mijn broers voor de support.

Marith Schuurman wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door DELTA Glasvezel, Coronel, Klaassen Daalmans, Data Impact, BJ Computers, Henkies Elektronica en de school van HIP.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS