Autosport Internationaal Toerwagens • Blancpain Endurance Series

Het aftellen is begonnen... De week van de Total 24 Hours of Spa is van start gegaan!

Uitgegeven door Gregory Eyckmans • 23 juli 2013 10:12

De voorbereidingen op de Total 24 Hours of Spa, de 65ste editie van het evenement op de legendarische F1-omloop, zijn begonnen. De deelnemerslijst onderging een paar belangrijke wijzigingen en verder maakte SRO Motorsports Group een paar interessante aankondigingen, waaronder de mogelijkheid om online live de wedstrijd te volgen.

Sinds gisteravond laat zijn de teams druk in de weer om de garages en paddocktenten helemaal klaar te zetten. Uiteraard worden ook de wagens niet vergeten, want zij moeten schitteren in ’s werelds grootste race die exclusief voor GT-­bolides is voorbehouden. De hitte, het was vandaag rond de dertig graden in de Ardennen, verhinderde de teams niet om druk door te werken, waardoor de paddock in Francorchamps in de dagen voor de eerste race-­actie veel weg heeft van een drukke bijenkorf.

Aanpassingen deelnemerslijst

Zeven wagens hebben zich om een waaier aan verschillende redenen teruggetrokken uit de wedstrijd. Bij hen de #124 Blancpain Racing Lamborghini LP560-­4 (PRO CUP), de #8 Haribo Racing Team Porsche 997 GT3 R (PRO-­AM CUP), de #78 GRT Grasser Racing Lamborghini LP560-­4 (PRO-­AM CUP), zowel de #40 als de #42 Sainteloc Racing Audi R8 LMS ultra’s en twee deelnemers aan de Gentlemen Trophy, de #54 Mtech Racing Ferrari 458 Italia GT3 en de #76 MRS GT Racing McLaren MP4-­12C.

De inschrijvingslijst onderging nog enkele andere wijzigingen, waaronder de aanwezigheid van dubbel FIA GT-­kampioen Matteo Bobbi in de #70 SMP Ferrari 458 Italia (PRO-AM CUP). De teambaas van Vita4One Racing Team Italy wordt teammaat van het Russische duo Alexey Basov en Alexander Skyrabin en zijn Italiaanse landgenoot Alessandro Pier Guidi.

Ook Black Falcon heeft zijn line-­up voor het weekend wat aangepast: Andrii Lebed blijft in de #19 Mercedes AMG SLS GT3 (PRO-AM CUP), maar de Britten Oliver Morley en Duncan Tappy worden vervangen door het FIA GT HTP Gravity Charouz Pro-­Am duo Sergei Afanasiev-­Andreas Simonsen. Zij krijgen het gezelschap van Francesco Castellacci.

Ook bij het Marc VDS Racing Team valt er een wijziging te noteren: Jörg Müller wordt op de #14 Marc VDS BMW Z4 GT3 (PRO CUP) vervangen door een andere BMW-­fabrieksrijder Dirk Müller (geen familie).

Nederlander Jos Menten en Belg Henk Haane worden teammaats van het vaste duo Marc A. Hayek, Blancpain President en CEO, en Peter Kox in de #24 Blancpain Racing Lamborghini LP560-4. Het kwartet heeft bij het debuut van dit team in de Total 24 Hours of Spa duidelijk zijn zinnen gezet op een klassezege in de belangrijkste wedstrijd van de Blancpain Endurance Series.

Elders verhuisde Mikhail Aleshin, in 2010 Formula Renault 3.5-kampioen, van de #71 SMP Racing Ferrari 458 Italia (PRO CUP) naar het vrije zitje op de zusterwagen #73 om zo met Devi Markozov, Daniil Move en Alexander Frolov voor een volledig Russische line-up te zorgen. De #71 Ferrari wordt zo een PRO-AM CUP deelnemer, met Maurizio Mediani en Mika Salo naast Russisch duo Victor Shaitar en Kirill Ladygin.

Het Italiaanse ROAL Motorsport kondigt een volledig Italiaanse line-­up aan, waarbij Luca Rangoni op de BMW Z4 GT3 het gezelschap wordt van Michele Cerruti en Stefano Comandini. De zeer ervaren Rangoni reed ontzettend veel GT-­races in zijn carrière en zal een maand na zijn laatste WTCC-evenement helemaal klaar aan de start komen.

Bijzondere attracties
De toeschouwers voor de Total 24 Hours of Spa zullen een boeiende challenge tussen een Marc VDS Racing Team-bolide en de Moto2-machine van Scott Redding kunnen bewonderen. De Brit is de jongste winnaar ooit van een motor-­Grand Prix en één van de titelkandidaten in het lopende Moto2-­kampioenschap

Daarnaast, en dat is een première voor de Total 24 Hours of Spa, zorgen SRO en Endurance-­Info in garage #25 in de F1-­pitstraat voor een toegangspunt voor het publiek, waardoor de fans gedurende de race een beter zicht krijgen op wat er in de pitbox gebeurt. SRO doet er alles aan om de fans zo dicht mogelijk bij de sport te brengen.

Entertainment naast het circuit

Op donderdag wordt er voor het eerst op het circuit gereden, maar op woensdag (16 uur lokale tijd) begint de jaarlijkse parade, die eindigt op de Place Royale in het centrum van Spa. Hier krijgt het publiek voor het eerst de rijders en de wagens voor de 24 Uur te zien, waardoor zelfs de meest doorgewinterde autosportfan voelt dat het evenement nu écht begonnen is. Dit jaar zullen er ook wagens van de BRCC en de Lamborghini Trophy aan de parade deelnemen.

Ondertussen is het ook al een traditie dat de autosportfan gedurende het weekend ook naast de actie op het circuit voldoende entertainment wordt geboden. Op zaterdagochtend opent het Lotto Village zijn deuren. Daar hebben enkele automerken indrukwekkende displays gebouwd, kan er worden deelgenomen aan The Pirelli Experiment en is er ook de ondertussen legendarisch Bikini Car Wash Show. Vlakbij de Raidillon kunnen ook de allerjongsten zich ontspannen in de Kids Village, met onder andere een voor kinderen voorbehouden circuit voor buggy’s.

Gedurende het weekend wordt er ook een bijzondere tentoonstelling gehouden, waarbij de racewagencollectie van het ROFGO Museum wordt tentoongesteld. Voor amper 15 euro per persoon kunnen de fans een prachtige selectie van achttien iconen van de autosport bewonderen. De collectie gaat van een zeldzaam exemplaar van de Ford GT40 over een selectie van Mirage-­bolides (M1, M2, GR7, GR8), tot F1-bolides als de McLaren M14 en M19a en de Brabham BT26 die onder andere door Jacky Ickx werd bestuurd.

Ook een paar belangrijke sportscars maken deel van de expositie: de McLaren F1 GTR en GTR Longtail, de Porsche 908/3, een schitterende 917-­k, een Porsche Kremer K8, de eerbiedwaardige Aston Martin DBR9 GT1, tot zelfs recente LMP-­bolides die deelnamen aan Le Mans, de Lola Aston Martin LMP1 en de Audi R8 LMP1. Als kers op de taart is er nog het indrukwekkende 1972 McLaren M20 Can Am-monster en het buitengewone 1968 Howmet TX prototype, de enige racewagen aangedreven door een turbine die ook een wedstrijd kon winnen. De collectie staat op de tweede verdieping van het F1-­pitgebouw en is toegankelijk via trap vier.

Een belangrijk deel van het weekend van de Total 24 Hours of Spa is de muzikale omkadering, die er voor zorgt dat de fans voldoende energie behouden om ook ’s nachts van de wedstrijd te kunnen genieten. Als headline zaterdagavond treedt de geliefde Party Rocker REDFOO van LMFAO op. Ice Kream is na zijn succes van vorig jaar opnieuw van de partij om de sfeer er in te krijgen; DJ ND, Davy D en MC Flex spelen zelfs het hele evenement lang, om zo voor de typische ambiance van de Total 24 Hours of Spa te zorgen.

Ticket en streaming informatie

Er zijn nog steeds tickets te verkrijgen. Ze zijn te koop op www.ticketnet.be en in elke Total-­tankstation van België kunnen er via de ‘Scratch & Win’-­wedstrijd ook toegangstickets gewonnen worden. Prijzen variëren van 15 euro tot 65 euro. Fans die niet de kans hebben om er persoonlijk bij te zijn kunnen alle actie volgen op Facebook en Twitter, met live streaming die in Frans en Nederlands beschikbaar is op www.total24hours.com en in het Engels op www.blancpain-­endurance-­series.com. De Superpole op vrijdag wordt de eerste sessie die wordt uitgezonden, van 18:15-18:35 CET. De aanloop naar de race op zaterdag begint om 16 uur en die uitzending loopt tot 23 uur, met enkel een break van 60 minuten om 20 uur. Vanaf zondagochtend 8 uur is er opnieuw een uitzending en die loopt tot 17 uur, met een pauze van 90 minuten om 12 uur.

(SRO)

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS