Autosport NL • Mazda MX-5 Cup

Betcity MX-5 Cup coureur Timo de Graaff pakt schitterend podium tijdens Jack's Racing Day: "De race was echt bizar"

Uitgegeven door Frank Korsel • 15 augustus 2023 15:03

ASSEN - Timo de Graaff (19) uit Zevenhuizen scoorde tijdens Jack’s Racing Day, waar zo'n 90.000 bezoekers hun weg vonden naar het TT-circuit van Assen, een prachtig podium in de tweede race van de Betcity MX-5 Cup. Het publiek ging op de banken voor deze enorm spannende wedstrijd en het betekende voor de talentvolle coureur van team Betcity by Tachyon wederom de bevestiging van zijn snelle ontwikkeling. En dat als Rookie! Nadat hij op Spa-Francorchamps al twee keer won, straalde Timo opnieuw na zijn podiumplek.

Timo en Daan de Graaff Betcity by Tachyon


Met zijn vader Robert de Graaff en broer Daan aan zijn zijde liep Timo vol enthousiasme met snelle vaart richting de huldiging. Met een brede glimlach op zijn gezicht stond hij op het podium te wachten om zijn trofee in ontvangst te nemen. Na de race blikte hij terug op het succesvolle race-weekend in Assen.

In de kwalificatie reed Timo knap naar de vijfde positie en mocht de Betcity-coureur beide races vanaf deze plek starten. Met een diepe zucht begon hij te vertellen over de eerste race was het weekend: “De race was echt bizar. Het regende zo ontzettend hard, je kon echt geen hand voor ogen zien”, begint hij. De omstandigheden waren inderdaad extreem. Coureurs zagen nauwelijks wie er voor hun reed en remmen moest men doen op goed geluk. “Het was toen echt een kwestie van de auto veilig over de streep krijgen en dat deed ik als derde, dus daar was ik wel tevreden mee. Helaas werd door een code rood de stand van de voorlaatste doorkomst genomen en op dat moment lag ik nog vierde, dus helaas daardoor net geen podium. Mijn eerste race op zo’n natte baan was echt heel spannend. Ik had nog nooit een regenrace gereden en het zicht was ontzettend belabberd.”

Timo de Graaff op weg naar podium in Mazda MX5 Cup


De omstandigheden voor de tweede race van het weekend waren beter. Met vele tienduizenden mensen op de tribune voor Jack’s Racing Days maakte Timo zich op voor het half uur wat zou komen: “De start van de tweede race was op zich prima. Halverwege de race kon ik het tempo niet helemaal volgen. Maar naarmate we het einde van de race naderden, ging het beter en kon ik naar de top drie rijden. De laatste paar ronden moest ik mijzelf echt herpakken om weer bij de kopgroep te komen”, gaat hij verder. Zoals de MX-5 Cup in de boeken staat is het een klasse waar om ieder stukje asfalt wordt gestreden. Een schouderduw is daarbij geen uitzondering, en de slipstream op deze auto’s is enorm effectief. “In de laatste ronde vond ik de aansluiting en waren we met z’n vieren aan het strijden om elke centimeter asfalt. In de laatste bocht wilde ik Lorenzo van Riet inhalen, maar ging hij ervan af en kon ik op het nippertje P3 pakken, dus dat was heel erg mooi natuurlijk. Dit was echt cup racen zoals het bedoeld is, het was geweldig.”

Broer Daan had een minder fortuinlijk weekend. Door een kapotte tweede versnelling in de eerste ronde van race1 kon hij geen vuist meer maken. Net als in Zolder wederom een probleem met de versnellingsbak. Gelukkig hield hij het hoofd koel en reed hij toch nog knap als 9de onder het zwart/wit geblokt door! Maar net als Timo werkte de code rood ook weer niet in zijn voordeel en viel ook Daan alsnog weer een paar plaatsten terug. Race2 was helaas in ronde 1 al over doordat Daan in aanraking kwam met een andere rijder.

Timo de Graaff podium champagne


Volgende maand rijden Timo en Daan weer op het circuit van Zandvoort, waar de broers begin dit seizoen hun debuut maakten in de Betcity MX-5 Cup. Met zijn zoveelste podium op zak hoopt Timo ook op het Formule 1-circuit weer veel punten te scoren.

Daan en Timo rijden in het team van Betcity by Tachyon, waarbij Tachyon Motorsport zorgt voor de techniek in de voorbereiding en gedurende het evenement.

Verder worden Daan en Timo de Graaff in hun race-activiteiten gesteund door:

Betcity.nl
Swarfega
Demarec
Arvast Groep
Hydrotest
RocarTech Garage Equipement
Kolenaar Mobiliteit
Imap
FortisBatavia
Lans & Leek
John de Vos aannemingsbedrijf
Ropelli Leathers
VaDesign
24H Series
Hexis

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS