Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Arie Luyendijk Junior tweemaal naar podium in strijd met Robby Gordon

Uitgegeven door Casper Bekking • 4 juni 2014 12:47

Arie Luyendijk Jr. reed afgelopen weekend in het voorprogramma van de IndyCar Series in Detroit. Dit keer kwam de Nederlander niet uit in de Indy Lights maar in de spectaculaire Stadium Super Trucks. Op Belle Isle in Detroit reden negen 600pk sterke trucks drie races. Onder de deelnemers waren onder meer Dakarster Robby Gordon en IndyCar-coureur E.J. Viso.

Arie Luyendyk Junior takes podium

Arie Jr. startte de eerste race op vrijdagmiddag vanaf de derde plaats. E.J. Viso had een goede start en kon direct richting de kop van het veld. Er ontstond een gevecht voor de leiding tussen Viso en Henrique Cisnero. Cisnero had bij een van de sprongen een harde landing waarna hij de leiding moest afgeven aan Viso. Even later kwam Cisnero weer hard neer waarna hij zijn truck aan de kant moest zetten. Achter Viso reed Luyendijk. De Nederlander deed een inhaalpoging maar Viso kon hem afsnijden. Arie Jr. verloor momentum, daardoor kwam Robby Gordon hem voorbij. Viso won de race voor Gordon en Luyendijk.

In de tweede race lukte het Viso om vroeg naar de leiding te gaan. De voormalig Spyker MF1-testcoureur sloeg een gat naar de concurrentie. Arie Luyendijk Jr. reed lange tijd op de vierde plaats achter Aaron Bambach. Bambach finisthe een halve autolengte voor Arie Jr.

De derde race startte Luyendijk als zesde. Al snel kon hij een van zijn concurrenten inhalen. Hierna haalde E.J. Viso de Nederlander in. Viso was snel onderweg. Het duurde niet lang voordat hij was opgeklommen naar plek vier ten koste van Scotty Steele. Steele vormde een treintje. Luyendijk drong rondenlang aan bij Steele. Na een van de sprongen ging het mis bij Steele en kon de Nederlander de 17-jarige coureur passeren. Steele probeerde de plek terug te winnen door erg laat te remmen. Hierbij raakten de auto’s elkaar maar beiden konden verder zonder problemen. Vooraan lag Apdaly Lopez lang aan de leiding. Maar bij het uitkomen van de laatste bocht raakte hij met twee wielen van de grond waardoor Burt Jenner hem kon passeren. Halverwege werd de race kort geneutraliseerd. Op het nauwe stratencircuit zijn er voor de robuuste trucks voldoende inhaalmogelijkheden. Luyendijk profiteerde optimaal van de herstart. Met een deur-aan-deur gevecht lukte het hem om plek vier over te nemen van Lopez. Kort er na maakte Keegan Kincaid een fout waardoor Luyendijk opschoof naar plek drie. In de laatste ronde deed Viso een alles-of-niets poging voor de leiding. Hierbij strandde Burt Jenner in de muur. Luyendijk kon de auto van Jenner ternauwernood ontwijken en schoof door naar plek twee. Enkele bochten later deed de Nederlander een greep naar de leiding. Echter verdedigde Viso zijn plek. Viso won de race voor Luyendijk, die voor de tweede maal de gang naar het podium mocht maken.

Tekst: Dirk Kempen

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS