Formule 1

Dr. Helmut Marko stuurt onheilspellende waarschuwing naar Ferrari na discussie Max Verstappen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 maart 2024 06:07

Red Bull senior-adviseur Helmut Marko heeft Ferrari verteld dat de uitkomst van de Grand Prix van Australië 'heel anders' zou zijn geweest als Max Verstappen zich niet had moeten terugtrekken.

Dr Helmut Marko Red Bull Racing


Verstappen behield zijn 100 procent record voor wat betreft de poleposition in 2024 en na het veiligstellen van zijn voorsprong bij de start van de GP van Australië leek het erop dat er nog een traditionele race naar de zonsondergang in het verschiet lag. Maar dat bleek niet het geval.

In plaats van weg te rijden, hield Ferrari's Carlos Sainz in de beginfase de druk op de drievoudig wereldkampioen. Verstappen klaagde dat zijn RB20 erg ‘los’ aanvoelde en Sainz haalde hem in voor de leiding. De problemen van Verstappen verergerden al snel toen er rook uit zijn rechter achterrem kwam. Hierdoor moest Verstappen opgeven.

Sainz had vanaf dat moment de leiding in handen en racete naar de finishvlag om zijn derde Formule 1-zege op te eisen, terwijl Ferrari-teamgenoot Charles Leclerc hem volgde op P2. Maar laat je niet meeslepen, dat is de boodschap die Marko aan Ferrari geeft na zijn gesprek met Verstappen op Albert Park.

In dat gesprek zei Marko dat Verstappen hem had verteld dat hij geen problemen had om Sainz bij te houden, voordat dat probleem fataal werd en er een einde kwam aan de manier van winnen van Red Bull aan het begin van 2024. "Ik sprak met Max en hij zei dat hij ondanks de problemen het tempo van Sainz relatief makkelijk kon bijhouden", vertelde Marko aan Sky Germany. "Met Max in de race zou de uitkomst heel anders zijn geweest."

Marko zei dat de oorzaak van dit defect aan de remmen nog niet bekend is totdat dieper onderzoek begint, omdat hij opgelucht was dat er niet meer aan de hand was dan dat de rechter achterrem vlam vatte.

"We weten het nog niet precies, maar al in de ronde waarin Sainz hem inhaalde, kwam de rem niet meer vrij", zei Marko over het remprobleem van Verstappen's RB20. "Bovendien raakte hij iets opzij en Sainz haalde hem daardoor in. Daardoor kwam de rem helemaal vast te zitten en we zijn heel blij dat niet alles vlam heeft gevat. We moeten de exacte oorzaak evalueren."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS